Noutati de la Comisia Europeana: Credite cu garantii de stat pentru afacerile mici si mijlocii romanesti

ueIntrerpinderile mici si mijlocii (IMM) din Romania vor putea lua imprumuturi de la banci, in conditii avantajoase, cu ajutorul unor garantii europene de pana la 80%, in noul Program Operational Initiativa pentru IMM-uri aprobat de Comisia Europeana. Programul NU este inca activ, urmand sa fie operationalizat de catre autoritatile romane.

Potrivit unui comunicat al Comisiei Europene, in cadrul programului destinat Romaniei, IMM-urile vor avea la dispozitie 100 de miloane de euro alocati de la Bruxelles, prin Fondul European de Dezvoltare Regionala (FEDR), sub forma de garantii la accesarea unor credite bancare.

Comisia si autoritatile romane sustin ca valoarea investitiilor va fi de cel putin patru ori mai mare, adica minimum 400 milioane euro, datorita efectului de parghie al investitiilor private in credite pentru IMM-uri.

Cei 100 de milioane de euro prevazute pentru programul “Initiativa pentru IMM-uri” au fost realocate din Programul Operational Regional 2014-2020, gestionat de Ministerul dezvoltarii regionale si Administratiei Publice, unde au fost initial planificate pentru garantii.

Comisia sustine ca Programul “Initiativa pentru IMM-uri” va pune in aplicare schema intr-un mod mai eficient, datorita implicarii grupului Bancii Europene de Investitii (BEI) si a fondurilor programului european de finantare a proectelor inovatoare “Orizont 2020”.

Cine va putea lua credte cu garantii europene

Prin noul Program Initiativa pentru IMM-uri, autoritatile estimeaza ca vor ajuta circa 2.500 de firme mici si mijlocii din Romania sa obtina credite de la banci, cu garantii de stat de 60% – 80% din valoarea imprumutului.

Astfel, bancile intrate inprogram vor putea acorda credite cu dobanzi mai mici decat ale pietei libere, comisioane mai mici si perioade de creditare mai lungi, in conditiile in care bancile vor beneficia de reducerea substantiala a riscului la creditare.

Firmele beneficiare vor fi cele non-agricole, din mediul urban si rural, pentru acele activitati care NU sunt finantate prin Programul National de Dezvoltare Rurala (de la Ministerul Agriculturii).

Pentru a spijini cresterea competitivitatii IMM-urilor, in implementarea POIIMM se va acorda o atentie speciala activitatilor inovative, inclusiv prin crearea unui sub-portofoliu minim de credite care corespund criteriilor de eligibilitate HORIZON 2020 – se arata in draftul Programului.

Citeste mai departe si afla mai multe detalii pe startupcafe.ro

30.03.2016